
Wysoki BMI nie oznacza gorszego zdrowia?
27 maja 2010, 10:02Do tej pory powszechnie uważano, że otyłość mierzona wskaźnikiem BMI oznacza zwiększone ryzyko występowania wielu chorób, jak cukrzycy czy otyłości. Ostatnie badania naukowców z Uniwersytetu w Ohio sugerują, że związek jest niewielki lub wręcz żaden.

NASA musi zwiększyć wydatki, by nie przegrać z Chinami
19 lutego 2015, 12:03Eksperci występujący przed Kongresem USA stwierdzili, że Stany Zjednoczone muszą zwiększyć wydatki na badania kosmiczne jeśli nie chcą przegrać wyścigu z Chinami. Specjaliści zapewniali członków Kongresu, że olbrzymie inwestycje w wojskowe i cywilne programy kosmiczne to dla Chin część strategii, która ma na celu zdominowanie przez Państwo Środka regionu Azji i Pacyfiku

Niemal wszystkie lodowce na Ziemi tracą masę, a tempo utraty lodu przyspiesza
4 maja 2021, 10:00Międzynarodowy zespół naukowy, w skład którego weszli uczeni ze Szwajcarskiego Instytutu Technologicznego w Zurichu (ETH Zurich), wykazał, że niemal wszystkie ziemskie lodowce tracą masę, a tempo utraty lodu przyspiesza. To najszerzej zakrojone i najbardziej dokładne badania tego typu. To również pierwsze badania, w których uwzględniono wszystkie lodowce na Ziemi

Picie kawy chroni przed cukrzycą
11 czerwca 2010, 12:25Picie kawy zapobiega cukrzycy typu drugiego. Naukowcy są przekonani, że w dużej mierze za zaobserwowany efekt odpowiada kofeina. Badania prowadzono na myszach, a uzyskane wyniki wyglądają bardzo obiecująco (Journal of Agricultural and Food Chemistry).

Będzie rekordowo mało lodu?
12 marca 2015, 10:34Wszystko wskazuje na to, że w bieżącym roku w Arktyce będziemy mieli do czynienia z rekordowo małą powierzchnią lodu pływającego. Fakt, że sezon topnienia rozpoczyna się przy bardzo niskim – być może rekordowo niskim – zimowym zasięgu lodu pływającego to nic dobrego - stwierdziła Jennifer Francis z Rutgers University.

Woda musi się ogrzać, żeby... zamarznąć
7 czerwca 2021, 12:20Woda znajdująca się na zimnej powierzchni zanim zamarznie musi się ogrzać. Odkrycie dokonane przez naukowców z Cambridge University i Uniwersytetu Technologicznego w Grazu pozwoli lepiej zrozumieć i kontrolować proces zamarzania.

Dlaczego nadprzewodniki zawodzą?
29 czerwca 2010, 10:11Odkrycia pierwszych wysokotemperaturowych nadprzewodników zrodziły nadzieje na przełom technologiczny. Mijają lata i nic z tego. Peter Hirschfeld, profesor fizyki z Uniwersytetu Florydy, wyjaśnił, dlaczego się nie udaje.

Syrop daktylowy hamuje wzrost bakterii szybciej niż miód manuka
1 kwietnia 2015, 06:27Syrop daktylowy wykazuje aktywność przeciwko wielu bakteriom, w tym gronkowcowi złocistemu (Staphylococcus aureus) czy pałeczkom okrężnicy (Escherichia coli). Badania in vitro zademonstrowały, że hamuje wzrost bakterii szybciej niż popularny miód manuka.

Dwunożny robot Cassie samodzielnie przebiegł 5 kilometrów
27 lipca 2021, 14:14Cassie, pierwszy dwunożny robot używający maszynowego uczenia się do kontroli otoczenia w czasie poruszania się na zewnątrz, przeszedł do historii, przebywając samodzielnie 5 kilometrów w czasie około 53 minut. Robot powstał pod kierunkiem profesora Jonathana Hursta, a na jego powstanie grant w wysokości 1 miliona dolarów przyznała DARPA

Wedge - wszystko w jednym i w 3D
9 lipca 2010, 12:34W microsoftowym Applied Science Lab trwają prace nad wyświetlaczem, który nie tylko pozwala wielu osobom oglądać jednocześnie różne obrazy, ale pokazuje je w trzech wymiarach i to bez konieczności noszenia specjalnych okularów.